Nacionalni park TARA


Tara će vam pružiti nezaboravan odmor i pokloniti predivne uspomene, u šetnjama njenim livadama i šumama ćete uživati, diviti se lepoti i raznovrsnosti života, pre svega onih primeraka koje možete samo ovde videti. Sve ovo i još mnogo toga bili su razlog da Tara bude 1981.godine proglašena za Nacionalni park. Od tada ovo područje čuva se kao posebno blago naše zemlje a taj zadatak poveren je pre svega Javnom preduzeću Nacionalni park Tara.

Tara

Nacionalni park Tara površine je 22 000 ha na području opština Bajina Bašta i Užice. Ovaj nacionalni park jedinstven je u Evropi zahvaljujući retkim primerima biljnih i životinjskih vrsta koji ga nastanjuju. Smatra se da je specifična flora i fauna Tare rezulat toga što je ova planina tokom klimatskih promena mnogim vrstama poslužila kao pribežište. Iako je Tara najpoznatija po Pančićevoj omorici ona krije mnoga druga prirodna blaga. Njene šume su njeno veliko bogatstvo, čak 75% površine Tare je prekriveno šumom smrče, jele i bukve, s tim što je jela najzastupljenija. Šume Tare pretežno su mešovite, listopadno-četinarske, a kao gospodarica šuma tu je Pančićeva omorika koja je dobila ime po našem botaničaru Josifu Pančiću.

Nacionalni park Tara

Sigurni smo da će vam i šetnje proplancima Tare prijati posebno u prolećnom i letnjem periodu kada su oni prekriveni cvetovima svih boja, lekovitim i ukrasnim biljkama među kojima ima endemičnih vrsta poput pčelije trave, monaškog pupavca, derventanskog različka. Ništa manje bogat je i životinjski svet planine Tara s obzirom na činjenicu da i on poseduje mnoge endemične vrste, odnosno vrste koje se mogu naći na ograničenom prostoru iako su ranije nastanjivale šira područja. Tara se može pohvliti sa oko 50 vrsta sisara, 19 vrsta riba, 140 vrsta ptica. Kralj među životinjama planine Tare svakako je mrki medved kao zaštićena vrsta koja na Tari živi u malom broju primeraka. Ovo je samo delić bogatstva Tare koje je sakriveno u njenim šumama, rekama, potocima, na livadama. Mi vam predlažemo da dođete i upoznate makar deo ovog kraja koji je cenjen i vrednovan u celom svetu.